user_mobilelogo

Begin Februari 2008 werd de VZW KeeBaLTic opgericht door 8 militairen van de vliegbasis Kleine Brogel.

De naam KeeBaLTic staat voor het volgende:

  • Kleine Brogel (afgekort KB of KeeBee)
  • LT (afkorting voor Litouwen)
  • BaLTic (Litouwen behoort tot de Baltic States + de naam van onze missie was QRA BALTIC 2006/2007

Hoe komen 8 militairen van KB terecht bij een weeshuis in Litouwen?

 

Op 1 december 2006 startte de Belgische luchtcomponent voor de tweede maal met de beveiliging van het luchtruim van Estland, Letland en Litouwen. Deze NAVO-opdracht speelde zich af op Litouwse bodem, meerbepaald in Siauliai.
De reden waarom de Baltische staten beroep doen op de NAVO landen voor de verdediging van hun luchtruim, is het ontbreken van eigen gevechtsvliegtuigen. België ontplooide dan ook in de periode van 1/12/06 tot 31/03/07 met vier F’16’s en een detachement van ±60 personen voor het uitvoeren van deze air policing missie.
U kunt het ondertussen al wel raden: de acht oprichters van de VZW KeeBaLTic namen deel aan voorgenoemde operatie: “ QRA BALTIC 2006/2007 “

Indien u meer gedetailleerdere informatie over deze operatie wil te weten komen, kan u o.a. terecht op:

Het Belgische detachement was vier maanden tewerkgesteld op de vliegbasis van Siauliai en de samenwerking met de plaatselijke militairen verliep positief. Buiten de basis was de omgang met de lokale bevolking ook zeer gemoedelijk en vriendschappelijk. We voelden ons vanaf dag 1 welkom en iedereen leek onze taak en aanwezigheid te appreciëren.
Door dit welkomgevoel en door de aankomende kerstperiode wou het Belgische detachement iets extra’s doen voor de lokale bevolking. Met de hulp van onze Litouwse collega’s werden we na een aantal bevoegde instanties gepasseerd te hebben in contact gebracht met een weeshuis in Kursenaï. (±20km van onze verblijfplaats)
Ons eerste bezoek werd georganiseerd en bestond uit een avondje spelen met de kinderen. Iedereen die hier aan deelnam kwam die avond terug met 1 vraag: “Wanneer kunnen we die kinderen opnieuw bezoeken?” Het feit dat deze kinderen met “zo weinig” gelukkig kunnen zijn, liet op ieder van ons een enorme indruk na. Het feit dat iemand hun hand vast nam of met hen speelde en hun aandacht gaf, was voor hen al genoeg om gelukkig te zijn.
De week nadien brachten we opnieuw met een delegatie van ons detachement een bezoek en kookten we voor de kinderen. Dit wekelijkse ritueel en het spelen achteraf bleef zich de rest van ons verblijf herhalen en verklaart de plaats van deze kinderen in ons hart.

Tijdens ons verblijf ter plaatse startten we met enkele hulpacties op touw te zetten.
Zo deden we:

  • een geldinzameling binnen het detachement waarmee er o.a. tandenborstels en tandpasta werden gekocht voor alle kinderen.
  • inzamelactie van kleding en speelgoed vanuit België die aan het einde van onze periode aan hen werd overgemaakt. (zie foto’s)

In de hoop dat we u met bovenstaande tekst duidelijk hebben kunnen maken waarom wij de VZW KeeBaLTic hebben opgericht, danken we u voor uw tijd om deze tekst te lezen. Tevens hopen we dat we u kunnen overtuigen om deze kinderen mee te steunen.

 

Nieuwsbrief

Om op de hoogte te blijven over onze activiteiten kunt u zich hier aanmelden voor de nieuwsbrief.


Ontvang HTML?

Info

vzw KeeBaLTic

Bampstraat 64
3630 Maasmechelen

Ondernemingsnummer:

895 682 855

Bank:

IBAN BE80 9793 3175 6977 BIC ARSPBE22

email:

 info@keebaltic.be

 webmaster@keebaltic.be